Stresul: o reacție naturală indispensabilă
Stresul este o reacție naturală de alertă a organismului care îi permite acestuia să se adapteze la o anumită situație sau factorilor de stres. Este un mecanism vital de protecție. Cu toate acestea, dacă devine prea intens sau frecvent, ne afectează sănătatea și bunăstarea, așa că este esențial să reducem stresul, sau chiar să învățăm să-l gestionăm.
Manifestările stresului, precum și intensitatea sa, variază de la o persoană la alta. Dar, în general, observăm la persoanele stresate:
- Simptome fizice precum tulburări de somn, tensiune musculară, palpitații cauzate de stres, probleme digestive și intestinale, lipsa poftei de mâncare, oboseală etc.
- Simptome emoționale precum agitație, iritabilitate, anxietate ușoară, tristețe, scăderea stimei de sine, scăderea libidoului etc.
- Simptome intelectuale care pot duce la dificultăți de concentrare, de luare a deciziilor sau de inițiativă, erori și uitare frecvente etc.
O reacție de protecție
În timpul unui episod de stres se observă modificări metabolice, ducând la o mai bună oxigenare a creierului și a mușchilor. Această adaptare permite o mai bună reflecție și o capacitate de acțiune consolidată. De exemplu, în timpul unui eveniment stresant, organismul nostru va acorda prioritate funcțiilor vitale (cerebrale, cardiace și musculare) și va încetini digestia, creând astfel senzația de „minge în stomac” sau „nod în stomac”. De asemenea, pupilele se vor dilata pentru a găsi rapid o cale de ieșire din situație și tonusul muscular se va întări. Uneori se spune că frica ne face mai puternici. Trezește un fel de instinct de supraviețuire prin mobilizarea bruscă a tuturor resurselor noastre musculare.
O adevărată furtună hormonală!
Toate aceste reacții implică diferite structuri ale creierului: amigdala, hipocampul și cortexul prefrontal. Aceste zone răspund prin eliberarea de neurotransmițători (molecule chimice eliberate de neuroni) și hormoni precum serotonina și dopamina. Răspunsul biologic la stres se răspândește în restul corpului și duce la sinteza și eliberarea de adrenalină, norepinefrină și cortizol din glandele suprarenale. O adevărată furtună hormonală!
„Coping” sau cum se organizează creierul nostru pentru a reduce stresul?
„Coping” (din engleză „to cope with” care înseamnă „a face față la”) se referă la toate gândurile și comportamentele pe care le adoptăm pentru a face față unui eveniment perceput ca îngrijorător, pentru a reduce stresul pe care îl implică. Acest proces este organizat în diferite moduri:
- fie concentrându-ne pe gândurile și emoțiile noastre, de exemplu prin transformarea unei situații periculoase într-o oportunitate de îmbogățire personală (reziliență)
- fie în ceea ce privește comportamentul nostru, prin adoptarea unei atitudini de evitare, de confruntare sau prin căutarea ajutorului de la o terță persoană.
Această strategie de ajustare ne permite să facem față la ceea ce ni se întâmplă prin a adapta gestionarea emoțiilor noastre și a acțiunilor de întreprins. Aceste două procese se pot combina și, în timpul unui eveniment, putem adapta un coping centrat pe emoții în același timp cu un coping concentrat pe problemă. Creierul nostru implementează o strategie reală pentru a reduce stresul!
De ce nu ar trebui să lăsăm stresul să se instaleze?
Când stresul este prea intens sau devine cronic, corpul devine slăbit. „Modul de alertă” permanent are ca rezultat secreția continuă de hormoni. Acest proces poate afecta sănătatea organismului și poate duce la epuizarea acestuia.
Stresul intens sau cronic constituie un teren propice pentru apariția patologiilor cardiace, a hipertensiunii arteriale, a nivelului crescut de colesterol, a diabetului zaharat și chiar a ulcerelor gastrice.
Stresul duce la o diminuare a imunității. Anxietatea dereglează secreția așa-numiților hormoni de stres (adrenalină, norepinefrină), modulând secreția de proteine inflamatorii (citokine) și expresia genelor cromozomiale care reglează reacția inflamatorie. Principala cauză a imunosupresiei la nivel mondial este stresul!
Prin urmare, combaterea stresului este esențială pentru sănătatea noastră. Un stil de viață sănătos contribuie la acest lucru, la fel ca și tehnicile de relaxare fizică și mentală. Împotriva stresului, tratamente precum homeopatia, pot fi prescrise și de un medic. Nu ezitați să abordați subiectul stresului în timpul consultului medical.
Descoperiți medicamentul Sédatif PC® !
Medicament homeopatic utilizat în tratamentul stărilor de anxietate și de emotivitate, dar și în cazul tulburărilor de somn.